Wizja ...

„…Dziecko będzie wymagać stałej opieki do końca życia...” - tak mniej więcej brzmi wyrok. Usłyszeć go może każdy rodzic, największa dbałość i zapobiegliwość, największe pieniądze nie zapewniają nietykalności . Czasem wyrok zostaje ogłoszony, kiedy dziecko jest jeszcze w łonie matki, częściej-dopiero, kiedy się narodzi. Bywa, że nic nie zapowiada nadciągającej tragedii, aż do dnia kiedy choroba lub nieszczęśliwy wypadek na zawsze zmienią zdrowego małego człowieka w bezradną istotę , zdaną na pomoc innych do końca swoich dni. Dopóki żyjemy, zapewniamy swoim okaleczonym dzieciom opiekę ,tak jak to robią wszyscy rodzice opiekując się niemowlęciem, które jest zależne w każdej godzinie i minucie swojego życia od pomocy najbliższych. Zdrowe dziecko rośnie i rozwija się, powoli usamodzielnia – nasze dzieci pozostają do końca zależnymi od naszej opieki „niemowlętami”. Ale kiedy nas zabraknie, te bezradne istoty staną się uciążliwym spadkiem dla bliższej lub dalszej rodziny, albo dla państwa. W większości przypadków opieka nad osobą dotkniętą ciężkim kalectwem lub niepełnosprawnością przerasta możliwości nawet najbardziej kochających krewnych. A system zorganizowanej, fachowej i skutecznej pomocy i opieki ze strony państwa jest, w najbardziej optymistycznej wersji, dopiero w powijakach.

Z myślą o naszym Pawełku i innych dzieciach, dotkniętych jak on nieuleczalną chorobą, postanowiliśmy w Klewnie pod Reszlem na Warmii zbudować dom dla ludzi niepełnosprawnych osieroconych lub z innych powodów pozbawionych opieki. Chcemy, by znalazły tu miłość i zrozumienie oraz fachową pomoc i opiekę, opartą na najlepszych standardach i dorobku państw Unii Europejskiej. Obok domu opieki powstanie ośrodek rehabilitacyjny, przeznaczony dla tych osób, których niepełnosprawność pozwala na zdobycie przynamniej częściowej samodzielności. Działanie ośrodka uzupełni centrum dziennego pobytu dla osób niepełnosprawnych zamieszkujących poza naszym domem opieki, co między innymi umożliwi ich opiekunom podjęcie pracy zawodowej. Obszary wiejskie pozbawione są profesjonalnych ośrodków rehabilitacyjnych, celem fundacji jest wyrównanie szans niepełnosprawnych mieszkańców naszej społeczności.

Chcemy realizować te cele i dlatego powołaliśmy fundację Salus, której przekazaliśmy 14,5 hektarowe gospodarstwo. Odzew, z jakim spotkał się pomysł przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. W działania do tej pory włączyło się wiele osób z różnych stron Polski i świata, większość z nich mająca z nami kontakt tylko przez Internet. Uświadomiliśmy sobie, jak wielki jest potencjał czynienia dobra, jak wielu jest ludzi gotowych poświęcić swój czas, wiedzę, umiejętności i pieniądze, by pomóc innym. Tylko dlatego, że mogą. Jeżeli i Ty chcesz wesprzeć nasze działania, zapraszamy do zapoznania się z informacjami, które znajdziesz w części poświęconej celom i pracy Fundacji.