Realizacja...

Realizacja tak wielkiego przedsięwzięcia w obecnych realiach zaangażowania i doświadczenia państwa we wspieraniu inicjatyw obywatelskich służących opiece i wyrównywaniu szans osób niepełnosprawnych to zadanie niemalże pionierskie.

Aby podołać ogromowi zadania , jego wykonanie jesteśmy zmuszeni podzielić na parę etapów. Niektóre z nich realizowane będą równocześnie lub wielotorowo. Tempo ukończenia każdego z nich zależy w dużej mierze od uzyskanej pomocy i zaangażowania ludzi dobrej woli.

Etap pierwszy to przygotowanie do działania:
- budowa i uruchomienie podstawowej wersji strony internetowej, w tym rozpoczęcie udzielania porad prawnych
- zebranie informacji i uzyskanie wiedzy na temat sposobów finansowania, innych niż darowizny, oraz doświadczenia i dobrych praktyk w uruchamianiu i prowadzeniu tego typu ośrodków w Polsce i za granicą
- stworzenie projektu i kosztorysu budowy i wyposażenia Fundacyjnego Domu Opieki i Ośrodka Rehabilitacyjnego
-znalezienie wykonawcy

Etap drugi to realizacja obiektów koniecznych dla rozpoczęcia podstawowej działalności czyli Fundacyjnego Domu Opieki i Ośrodka Rehabilitacyjnego z placówką opieki dziennej i warsztatów terapii zajęciowej:
- zgromadzenie koniecznych środków finansowych lub, gdzie możliwie, ekwiwalentu w postaci rzeczowej
- budowa i wyposażenie obiektów
- rekrutacja personelu
- kwalifikacja pierwszej grupy pensjonariuszy i podopiecznych
- propagacja informacji o pomocy dostępnej w ramach Fundacji
W trakcie realizacji etapu pierwszego Fundacja, po spełnieniu ustawowych wymogów wystąpi o uzyskanie statusu organizacji użyteczności publicznej. Więcej informacji na temat wymogów związanych z uzyskaniem takiego statusu znajdziesz tutaj.

Etap trzeci- realizacja działań integracyjnych i informacyjno- doradczych:
- stworzenie ośrodka opieki pozalekcyjnej dla okolicznej młodzieży w wieku szkolnym
- rozbudowa strony i poszerzenie jej o bank danych oraz forum społecznościowe

Etap czwarty- pełne wykorzystanie potencjału działania:
- stworzenie infrastruktury do hipo- i hydroterapii
- stworzenie infrastruktury niezbędnej do organizacji na terenie Fundacji obozów dla młodzieży z różnych części Polski i z zagranicy oraz wczasów rodzinnych.
- stworzenie programu imprez i wydarzeń kulturalnych rozrywkowych i sportowych odbywających się na terenie Fundacji oraz uzupełnienie infrastruktury i wyposażenia o elementy niezbędne do ich organizacji.

Na wszystkich etapach bardzo istotne będzie zbieranie wszelkich informacji pomocnych przy realizacji tego i podobnych projektów, pomoc w nawiązywaniu kontaktów z instytucjami i ośrodkami o podobnym profilu oraz propagowanie wiedzy na temat pomocy i doradztwa aktualnie dostępnego za pośrednictwem Fundacji.