Główne cele fundacji:

Fundacja Pomocy dzieciom i Osobom Niepełnosprawnym SALUS działa na terytorium Polski.
Siedzibą fundacji jest Klewno w gminie Reszel, woj.warmińsko-mazurskie.
Majątkiem założycielskim fundacji jest nieruchomość rolna o obszarze 14,5 ha, zabudowana budynkiem mieszkalnym, oborą, stodołą i szopą.
Fundatorami założycielami są osoby fizyczne.

Fundacja działa na rzecz osób niepełnosprawnych i ich opiekunów. Pomoc świadczona przez fundację dostosowana jest do indywidualnej sytuacji i wynikających z niej potrzeb każdego beneficjenta.

Osoby niepełnosprawne pozbawione z różnych przyczyn opieki znajdą w Fundacyjnym Domu Opieki pobyt całodobowy, a tym, których opiekunowie np. pracują- Dom zapewni pobyt dzienny. Pensjonariusze i podopieczni Domu Opieki będą mogli na miejscu skorzystać z indywidualnych i grupowych zajęć terapeutycznych, takich jak na przykład pracownia komputerowa, artystyczna, techniczna, ogrodnicza. Z kolei osobom potrzebującym rehabilitacji Fundacja zapewni zajęcia dopasowane do ich indywidualnych potrzeb. Ponadto pensjonariusze i podopieczni będą mieli zapewnioną stałą opiekę medyczną.

Dla osób niepełnosprawnych, które nie potrzebują pobytu stałego lub dziennego w Domu Opieki powstanie ośrodek prowadzący rehabilitację zdrowotną, zawodową i społeczną. Jest to bardzo ważny aspekt działania Fundacji ponieważ osoby niepełnosprawne mieszkające na obszarach wiejskich wciąż mają utrudniony dostęp do działań pomagających im uniknąć marginalizacji i wykluczenia społecznego oraz stwarzających szanse na uzyskanie zawodu i zatrudnienia. Dzięki możliwościom , jakie stwarza lokalizacja ośrodka , w ofercie terapii zajęciowej znajdzie się też hipoterapia i hydroterapia, dostępna także dla osób z innych części kraju oraz z zagranicy. Docelowo Fundacja będzie dysponować zapleczem pozwalającym na organizację obozów dla dzieci i wczasów rodzinnych.

W celu pełnego wykorzystania infrastruktury na terenie Fundacji , w ramach opieki pozaszkolnej, prowadzone będą dla młodzieży zajęcia rozwijające zainteresowania i umiejętności. Ten aspekt działania Fundacji z jednej strony umożliwi miejscowej młodzieży korzystanie z atrakcyjnych, a gdzie indziej w okolicy nie dostępnych, form zorganizowania wspólnego czasu a z drugiej strony- zdobycie wiedzy na temat niepełnosprawności, a przez to wspomoże proces integracji. Z czasem teren Fundacji ma szanse stać się ośrodkiem lokalnego życia społecznego i kulturalnego, w którym odbywać będą się spotkania integracyjne dzieci i młodzieży, imprezy okolicznościowe, artystyczne, rozrywkowe a także sportowe, służąc w ten sposób i swoim podopiecznym i miejscowej społeczności.

Czwartą grupę celów Fundacji stanowi poradnictwo i doradztwo. Bazując na wiedzy zdobytej w trakcie tworzenia i prowadzenia działań statutowych, Fundacja będzie w stanie wspomagać osoby niepełnosprawne i ich opiekunów oraz podobne inicjatywy. Ten aspekt działania będzie się wiązał ze stworzeniem i prowadzeniem banku danych oraz strony społecznościowej dla wszystkich zaangażowanych w tworzenie podobnych ośrodków oraz dla osób niepełnosprawnych.